Jabbim News 2

Obrázek uživatele pinky@njs.netlab.cz
Vložil pinky@njs.netlab.cz, Út, 2007-10-23 10:57 :: | |

Je to už nějakou dobu, co jsem naposledy sepsal novinky, které se udály kolem serveru Jabbim.cz. Proto tak udělám právě teď. Jsou tu Jabbim News číslo dvě.

Křišťálová lupa

Předem bych všem uživatelům serveru chtěl poděkovat za všechny hlasy, díky kterým jsme byli nominováni v kategorii komunitní projekt. Zároven i za vaše hlasy v samotném hlasování, pokud jste ještě nehlasovali, můžete tak udělat zde do 28.října! Bereme to jako poděkování správcům a vývojářům, kteří ve svém volném čase bez nároku na odměnu se věnují právě serveru Jabbim. Ještě jednou díky.

</a>

Jabbim klient

Vývoj klienta se nám lehce zastavil, ale už vše zase běží, momentálně se pracuje na tom, abychom stihli vypustit verzi 0.3 do přednášky v Olomouci (více v dalším textu). Byl kompletně přepracován kontakt list, je v něm ještě dost chyb, ale klient se opravdu každým dnem zlepšuje. Nyní vývojáři tvrdě pracují na procházení služeb a jejich registraci. Už nyní klient zvládá přenosy souborů, metakontakty, podporuje skiny a pluginy pro změnu vzhledu a přidávání nových vlastností.

Stále hledáme vývojáře, designery, testery, autory skinů, proto jestli vás tento ambiciozní klient zajímá, zkuste se podívat na domovskou stránku projektu.

RSS transport → Jabbim News

Jak někteří z vás určitě zjistili, přestal pracovat RSS transport. V tomto transportu jsme měli přes 2600 zdrojů a v podstatě transport běžel na dedikovaném stroji. Tato situace byla nadále neúnosná, proto vznikl transport news.jabbim.cz, který je momentálně ve fázi testování a přidávání nových vlastností. Během několika dnů bude transport připraven pro širokou veřejnost. RSS zdroje budou pevně dané a seznam těchto zdrojů budeme postupně rozšiřovat.

Vlastní RSS zdroje budou moci přidávat jen VIP uživatelé, což nám umožňuje kontrolovat počet těchto zdrojů a z vybraných peněz financovat další rozvoj této služby.

Odpoledne s Linuxem 2

26.10. bude v Plzni na FAVce od 14:00 probíhat akce Odpoledne s Linuxem, vstup je samozřejmě zdarma a akce probíhá od 14:00. Budu tam mít přednášku s názvem Jabber/XMPP, výhody a úskalí otevřeného IM protokolu, všechny vás tímto zvu, ostatní přednášky jsou také určitě velmi zajímavé, samozřejmě přijďte i na následující after party Smiling. Více informací na pilsen.linux.cz.

Open Workshop Olomouc

Hned za měsíc 24.11. probíhá od rána v Olomouci akce Open Workshop, na kterou vás také srdečně zveme. Já a Šéf tam budeme mít takovou půlenou přednášku, samozřejmě o Jabberu a Jabbimu. Zatím tedy nevíme o čem přesně to bude, ale doufáme, že tam představíme světu Jabbim klienta. Během akce bude mít komunita kolem Jabbimu už celkem tradičně workshop ve vlastní učebně, kde vám pomůžeme s instalací klientů, s používáním služeb, naženeme na váš mobil Bombus, skvělý klient pro mobilní Javu a prostě vůbec vás rádi uvidíme Smiling. Více informací na owo.liberix.cz.

Klient Psi konečně ve verzi 0.11

Dočkali jsme se a nová verze tohoto klienta je tady. Pěkný článek o nové verzi vyšel na root.cz a na live.jabbim.cz máme pěkné shrnutí novinek od Spikea zde. Verzi pro Windows můžete stahovat z našeho rychlého zrcadla, je tam i odkaz na stránky vývojářů, kde si uživatelé Linuxu mohou stáhnout balíček pro svou distribuci nebo zdrojové kódy.

Ručně stručně

Právě jsou objednávány nové servery, k tomuto tématu se ještě vrátíme. Hlavně díky VIP uživatelům budeme mít dva krásné nové servery se čtyřjádrovými CPU, 8GB RAM a naše disková kapacita na páteři bude dosahovat dvou TB v RAID5. Vše samozřejmě v parádním 2U provedení, hotswap pozice pro pevné disky. Určitě o těchto zlatíčkách ještě napíšu. Původní servery přesuneme do jiné serverovny, takže celkově to povede ke zvýšení spolehlivosti služeb. Na servery se moc těší i administrátoři, protože obzvláště při výpadku klimatizace u našeho ISP v minulém týdnu to bylo poněkud neveselé období.

Všem VIP uživatelům, a snad i za všechny ostatní uživatele, chci poděkovat, díky vám bude náš/váš server zase o pěkný fous lepší.

S novými servery budeme mít také nové služby, pro všechny uživatele to bude podpora PEP, pro VIP uživatele historie na serveru včetně webového interface, uvažujeme o zvýšení limitu Jabber Disku pro VIPy (VIPáci nyní mají 1GB, zkusíme to zvednout na 2.5GB). V úvahu ještě připadají placené garantované levné SMS do CZ a SK mobilních sítí o které uživatelé projevují stále velký zájem.

Michi připravuje novou verzi Jabbim Album, která bude poskytovat mnohem více funkcí než verze stávající, zatím to vypadá skvěle a máte se na co těšit.