Novinky ze světa brebentění: Psi 0.11

Obrázek uživatele spike411@jabber.cz
Vložil spike411@jabber.cz, Po, 2007-10-15 23:11 :: | | |

Změn v tomto pravděpodobně stále nejoblíbenějším klientovi pro Jabber je celá řada, takže se zde zmíním pouze o těch nejdůležitějších.

Asi nejvíce očekávanou změnou je plná podpora MUC , včetně nastavování místností, banování, kickování, administrování a moderování.

Mezi nejpříjemnější novinky patří bezpochyby bezproblémová podpora bez žádného zbytečného nastavování navíc. (Jedná se o „vedlejší efekt“ podpory DNS SRV záznamů.)

Psi 0.11 také přináší několik novinek v rozhraní a vzhledu. Předně je to nová sada ikonek jménem , dále volitelné zobrazování stavových zpráv v seznamu kontaktů. Tooltipy, které se zobrazují při najetí kurzorem na kontakt v seznamu, nyní také obsahují avatary.

Pokud vás na Jabberu někdo neustále otravuje, jistě vám přijde vhod možnost ochrany soukromí v podobě .

Zatímco možnost konfigurace klávesových zkratek jistě potěší nemalé množství pokročilých uživatelů, kontrolu překlepů (spellcheck) si asi většina (čti Čechů) raději vypne.

Další změny už tolik lidí asi nevyužije ani neuvidí. Jedná se zejména o podporu a s tím spojené ovládání na dálku, dále nový systém nastavení a implementace několika dalších XEPs (rozšíření protokolu XMPP/Jabber).

Na konec seznam vylepšení, na která se v 0.11 nedostalo:

  • Především stále není možné uspořádat okna konferencí do panelů (tabů).
  • 0.11 již sice podporuje pro oblíbené konference, ale neumí je vytvářet, ani nijak zpřístupnit v uživatelském rozhraní. Využuje tedy v podstatě pouze příznak „auto-join“ pro automatické vstoupení do místnosti po přihlášení.
  • Stále chybí podpora hlasu (Jingle).
  • Systém pluginů nebyl dokončen, a tak jej v této verzi také nenajdete.
  • Nezobrazuje avatary v seznamu kontaktů.

Seznam šikovných odkazů:

Upozornění: Instalátor pro operační systém Windows zatím neobsahuje lokalizace, tedy ani tu českou. Instalátor bude aktualizován v příštích dnech, překlad do češtiny by měl být již hotov.

Stránka psi-im.org byla aktualizována, získala nový kabátek i obsah a nyní obsahuje instalátor pro MS Windows s českou lokalizací!