Proč nepoužívám uzavřené sítě.

Obrázek uživatele kamahl@jabbim.cz
Vložil kamahl@jabbim.cz, Po, 2007-07-09 22:35 :: | |

Na Open Discussion Day jsem přestal používat ICQ. Postupně jsem trochu změnil názor, tehdy to bylo vlastně trochu zbrklé a zaslepené. Přišel jsem o některé důležité kontakty atd. Ale vůbec toho nelituju! Právě napoak, jsem ještě víc rád že jsem nemeškal a udělal to včas. Každopádně, přináším vám aktualizaci svého světonázoru ohledně Otázek uzavřených sítí.

>> Pokud přicházíte z Jabbim, vězte, že už jste podobných článků četli mnoho << Ale budu se snažit být originální. Eye-wink
Takže první otázka, která je zcela zřejmá zní: "Mám používat uzavřené sítě? (Jako např. ICQ, Skype atd.)" A odpověď už jste možná od někoho slyšeli: "Ne." Tedy, abych byl přesný: "NE!".
Mnoha z vám se určitě okamžitě nabídne další otázka: "Proč?". A o tom bude tenhle článek.
--------
Protože hodlám tenhle článek linkovat z různých míst a možná ho budou číst i bfu, nejdřív vyjasním několik pojmů. Klidně to přeskočte.
Server - Server je program (nebo se tak dá označit i celý počítač) na který se připojují jiné, vzdálené programy (klienti) a s těmi si vyměňuje/zpracovává/předává dál data. Nezapomeňte, že pro jeden daný účel může existovat velké množství serverů. - V tom je síla internetu.
Klient - Je program který se připojuje k serveru. Často existuje více druhů klientů kteří se připojují na jeden druh serveru.
Protokol - Je "jazyk" kterým se mezi sebou domlouvá klient se serverem, popřípadě servery navzájem. Obvykle jeden druh serveru umí komunikovat jen pomocí jednoho protokolu.
Síť - Servery a klienty spolu pomocí jednoho protokolu tvoří síť.
Otevřenost (Software) - To že je něco otevřené znamená, že si kdokoliv může přečíst dokumentaci a zjistit jak daná věc funguje. Často se to pojí se softwarovou svobodou.

Tak to bychom měli. A teď k tomu proč je ICQ špatné. (Budu psát ICQ ale platí to vesměs pro všechny uzavřené sítě)

-------

Nejdřív vám položím kontrolní otázku: "Používáte určitý nástroj. Zkusili byste nástroj, o kterém mnoho lidí tvrdí, že je lepší, pokud by vás to prakticky nic nestálo?" Odpovím za většinu z vás: "Ne." Že hádám špatně? Přečtěte si tu větu ještě jednou. A znova. Tak tady je vaše průměrná odpověď rozvedena. "Ne, nemám čas to zkoušet, nejsem ochotný se s tím učit nebo za to dát i to prakticky nic." popřípadě: "Zkoušel jsem to skoro minutu a je to vážně píčovina." Pokud se cítíte tímto výrokem dotčeni, pak vězte že dlouhým psaním a čtením příspěvků na fórech jsem zjistil že u valné většiny lidí to tak bohužel opravdu je.

Kontrolní otázka č. 2: "Máte vlastní názor?" Vaše průměrná odpověď: "Ne, nevadí mi se pořídit davu." A vsadím se že mnoho z vás mě právě začalo nemít rádo, takže to vezmeme z druhé strany: "Proč používáte icq?" No přece to mají všichni. Ale to zdaleka nemluví o jeho kvalitách. Existují i lepší varianty. Určitě vám už někdo doporučoval Jabber nebo hůře MSN (Také uzavřená síť). A vy jste se ani neobtěžovali to zkusit nebo jste po uplynutí krátkého času usoudili že je to nesmysl. Ale ten člověk určitě má nějaký důvod proč tvrdit že je to lepší. Pokud jste ho pořádně nevyzkoušeli, nemůžete na něj tudíž mít ani názor a znamená to že vám nevadí když se necháte unášet davem. Pokud se vám to stále nelíbí, můžete skočit na předchozí kontrolní otázku a změňte slovo "nástroj" za výraz "Instant Messaging" a aplikujte moje doporučení na Jabber a poto si znova přečtěte tento odstavec. Nebo si tam doplňte jakékoli nedávné doporučení a libovolný nástroj. Mezi Jabberisty je celkem známý výrok: "Žerte hovna. Tolik much se přece nemůže plést." Líbí se mi, lze ho aplikovat na spoustu věcí. Budu rád když mi zanecháte zasvěcený komentář a ukážete že názor máte.

Tyto dvě otázky byly zahřívací, a teď se dostáváme k nejdůležitější otázce: "Máte rádi internet jako médium?" Jasně! "Máte rádi internet jako svobodné médium." Ano! Ano?? Uzavřené sítě (ICQ, nebo hůře Skype) ho zabíjí, znesvobodňují. Lépe řečeno jejich uživatelé. Vy.

Jakže jsem na takovou věc přišel? Uzavřená síť znamená, že má uzavřený protokol. A z toho plynou mimo jiné následující věci:

- Je-li protokol uzavřený, patří jedné komerční společnosti. To mi přímo, na rozdíl od jiných, nevadí. Nejsem komunista. Ale úzce to souvisí s následujícím.

- Na uzavřený protokol je obtížné, nebo nemožné naprogramovat jiný program, který by pomocí tohoto protokolu uměl komunikovat. Vezměte si protokol http. Představte si, že by byl uzavřený a patřil řekněme Microsoftu. V tom případě byste nemohli používat Firefox ani Operu, prostě nic kromě Internet Exploreru. Vývoj internetu by byl navíc strašně pomalý. A spousta dalších věcí, jste inteligentní určitě si to domyslíte. Pokud je neoficiální klient vyroben, zpravidla postrádá některé funkce a není tak plnohodnotnou alternativou a je do jeho vývoje potřeba investovat mnohem více než pro otevřený protokol.

- Patří-li síť jedné společnosti, síť je centralizovaná. Ale internet má být přece decentralizovaná síť. Často se uvádí příklad s e-mailem. Kdyby byl e-mail centralizovaný a patřil komerčním společnostem, nemohli byste posílat zprávy ze seznamu na gmail, a zároveň byste museli používat takového klienta kterého vám ta společnost vnutí. A to se přesně momentálně děje. Z ICQ nemůžete psát na Yahoo! ani nic jiného a zdá se to jako samozřejmost. Obě sítě navíc vnucují, mě naprosto nevyhovujícího klienta. Já ale můžu pomocí libovolného příslušného programu z Jabbim psát na Google Talk, protože obě služby používají stejný otevřený protokol. Navíc pokud nastane nějaká chyba, (např výpadek serveru) dopadá na všechny uživatele centralizované sítě.

- Připomenu, že všechny sítě které jsem zkoušel (A že je jich hodně) se na technické úrovni s Jabberem snad s výjimkou msn nemůžou rovnat. Každý vám to potvrdí. Nejsem debil a nebudu dobrovolně používat něco co je horší. Ne?

--------

Argument: Ale vždyť nemusím na icq používat oficiálního klienta. Máme přece {Mirandu | QIP | SIM | Kopete | Pidgin | Trilian | meebo}
Odpověď: Takže za prvé je to podle licence ICQ nelegální (Můj další důvod: ta licence mě vážně uráží.)
Ale já bych se ale osobně tím že někoho okrádám nechlubil. Každopádně to neřeší problém centralizace, a navíc, tím pádem pokud by procento nelegálních alternativních klientů překročilo určitou míru, síť se zboří. Nebude jí z čeho financovat. (Pokud si myslíte že je ICQ zadarmo, jste dost naivní. Od čeho myslíte že je tam ta debilní reklama.) Také si všimněte, že všechny výše uvedené ICQ klienty víceméně podporují i XMPP/Jabber. Je to opět proto, že je otevřený a snadno se implementuje.

Argument: Můžu si ale svobodně vybrat snad i síť kterou budu používat.
Ano. Ale to nemění nic na tom že pak zabíjíš svobodný internet jakožto médium. A otevřená síť je navíc něco trochu jiného než uzavřená. Právě kvůli decentralizaci.

---------

Mám rád svobodu a proto uzavřené sítě nepoužívám.

---------

Prostor pro Vaši kritiku.