Vale, ICQ

Obrázek uživatele kamahl@jabbim.cz
Vložil kamahl@jabbim.cz, Ne, 2007-05-13 19:53 :: |

K příležitosti "Open Discussion Day" (sobota 19. května) jsem se rozhodl přesat požívat ICQ. Mimoto už také nikdy neoživím svůj starý účet na Skypu. Stále ale budu k dosažení přes xmpp/Jabber na kamahl@jabbim.cz. Zajímají-li vás důvody, čtěte dál.

Tento článek je určen ICQ kontaktům v mém rosteru, ale samozřejmě mi nevadí, když si ho přečte kdokoliv jiný.

Proč tedy někdo přestává s takovou skvělou věcí jako je ájsýkjů? Bude to samozřejmě subjektivní, taky proto, že s objektivním srovnáním "Proč Jabber a proč ne ICQ?" se poslednídobou setkáváme na každém rohu.Takže nejdřív pro lepší pochopení uvedu své důvody pro Jabber. Seřazeno podle důležitosti.

  1. Můj server mi nabízí velkou řadu kvalitních a užitečných služeb.
  2. Server nepadá.
  3. Jako fanda GNU a programátor si hluboce cením principů na kterých je xmpp/Jabber postaven.
  4. Přes Jabber jsem zatím neobdržel jedinný spam, hoax, vir (stejně mi na Linuxu nefachčej :'( ) ani žádný podobný neřády. Samozřejmostí je absemce reklamních bannerů.
  5. Klient kterého používám (Gajim) mi naprosto vyhovuje.
  6. Několik dalších detailů...

Některým už jsou hlavní důvody proti ICQ možná zřejmé. Je to to samé jako důvody pro Jabber. Akorát naopak. Největší roli u mě ale hraje 3. bod. Další pak Licence ICQ. Kdyby po mě někdo chtěl abych takovou věc používal, potom co jsem si jí přečetl, budu to brát jako osobní urážku. Stejně jsem už dlouhodobě porušoval několik jejích bodů, aspoň ze mě bude lepší člověk. Eye-wink Nj, používáním Linuxu asi začínám být moc rozmazlený pohodlím všudypřítomné licence GPL...

Pro ty co se neorientují rozvedu ten první bod: Vezměte si speciální služby které používám (A to zdaleka nejsou všechny co bych mohl mít!) : RSS čtečka, bez které si připadám stašně neinformovaný, kvalitní slovníky (třeba i do latiny), sms zdarma, e-mail na Jabber, upomínky (imified@imified.com) a pár dalších botů, vlastně i tento blog, úschovna souborů a dokonce i několik mírně retardovaných her. Do soboty také transporty do snad libovolné sítě (Ano už velmi dlouho s vámi, uživatelé ájsýkjů, komunikuju přes Jabber) kromě toho zatraceného Skypu. A to všechno můžu mít legálně kdekoliv - třeba v mobilu (považe ty esemesky zadara Eye-wink ), nebo na jakémkoliv počítači s připojením k internetu. I ve škole kde je v ájíčku nevimkurvaproč zablokovaná Java. Nic z toho, kromě retardovaných her, mi ICQ nenabízí. Ani mi nenabízí nic víc. Aha, vlastně ke statusu si můžu vybrat z víc smajlíků. A ultra super mega kúl Xtraz, které jsem stejně nikdy nevyužil a pochybuju že někdo to s nima myslí vážně. OU ŠIT! Výhody jak prase. Stejě mi to, včetně těch her, na klientech které už dlouhodobě používám nefunguje. Navíc je Jabber objektivně bezpečnější - člověk má pak lepší pocit. Vlastně... Vzpomeňte si na hack icq serveru a odcizení prestižních čísel, Vždyť to bylo asi před týdnem.

Asi už většina z vás chápe, proč tenhle skvělý, nejen protokol, Jabber používám. Ale možná pořád ne proč se chci vykašlat na ICQ, to co jsem vyjmenoval se asi může jevit jen jako absence výhod. A mám tam tolik kontaktů. Takže 1) Je to uzavřená síť a to my nemáme rádi a nemá to budoucnost. Dříve nebo spíš později se zhroutí. Dejte na mě. Argument "dyť tam mám všechny kontaky" přestává být o jedna pádný. Eye-wink 2) Licence. Už bylo řečeno. 3) Taky rádi dobrovolně namastíte kapsu komerční společnosti? Jestli si myslíte že když je to zadarmo tak ne, jste hódně naivní. 4) Obludnost zvanou oficiálním ICQ klient sice nepoužívám, ale je celá kapitola sama pro sebe. 5) - Nejdůležtější: Jentak. Z principu. ICQ mi přijde děsně retardovaný, vlezlý a mířený na počítačový negramoty a pubertální dylinky. Ani jedno z toho nejsem, takže bye bye AOL.

Na závěr bych řekl, že po Vás nepoždauju, abyste taky zahodili ájsýkjů. Nebo abyste si kvůli mě pořizovali Jabber, pokud ho ještě nemáte. Ale pořiďte si ho kvůli sobě!