ShowFoto

Obrázek uživatele benzin@jabber.cz
Vložil benzin@jabber.cz, Po, 2007-04-09 17:33 :: | |

V předminulém zápisku jsem slíbíl, že napíšu něco jako recenzi na program ShowFoto. Dnes jsem se k tomu konečně dostal. Nejedná se o program natolik složitý, aby si vyžadoval několika stránkový manuál, ale vzhledem k tomu, jak často se setkávám s názorem, že v Linuxu chybí něco jako IrfanView. Samozřejmě, že nechybí. Například XnView, který zdařile konkuruje IrfanView je portován i na Linux. Nicméně tento článek se zaměřuje právě na program ShowFoto, který je jak název nenapovídá programován pro prostředí KDE.

Kdybyste na gentoo hledali showfoto a chteli ho nainstalovat, nic byste nenašli. ShowFoto je součástí programu a též balíčku digikam.

Krom prohlížení obrázků a tvoření slideshow (což byh volně přeložil, jako klouzavý zábavný pořad) má také několik pluginů pro základní editaci obrázků. Tak co by jste čekali? Samozřejmě, ořezávání, rotace, změnu velikosti, přídávání rámečků, masek, odstraňování šumu, royostřování a zaostřování, přidávání textu, otagovávání. Také zde najdete moduly pro korekci zkreslení čorky a zvlnění. Samozřejmostí je i odstratnění červených očí, což je dost na prd, kyž chybí plugin, pro vytvoření odrazu v zrcadle. Jako k čemu je, že nikdo nepozna, že ste upír podle vašich očí, když to pozná podle toho, že chybí váš odraz v zrcadle. Takže na tohle jako asi budete potřebovat Gimp.

No a pak spousta filtrů. Třeba infračervený filtr. Ten je fakt dobrý, když se vám na vaši upíří párty připlete nějaký lovec, aby omrkl situaci, tak ho následně odhalíte na fotkách. Nebo takový filtr solarizovat, vám umožní vytvořit autentické fotografie z Hirošimy. Taky je tady filtr s názvem reliéf, který je vhodný pro kameníky, pro vytváření předloh.

Jak říkám super program nabitý spoustou užitečných funkcí bez kterých se program tohoto typu neobejde. 99% z těch funkcí nikdy nepoužijete, ale když se budete bavit s uživatelem IrfanView můžete mu říct, že tam všechny ty funkce jsou a tudíž na Linuxu existuje i program, kterým se dá IrfanView nahradit.

Co se týče ovladatelsnosti, tak ta nevybočuje z běžných zvyklostí prostředí KDE. Například řezení do alb v digiKam, je bežnou prací s adresáři a soubory. Takže vše je rychlé a svižné. Samozřejmě jste-li uživatelé Gnome (už samotný název má takový divný design, viďte), tak použijte něco určeného pro Gnome, nebo GTK.

A samozřejmě přihodím stránky tohoto projektu: http://www.di­gikam.org/

P.S.: Prve jsem chtěl přiložit i ScreenShoty (překlad: střelbu do monitoru), ale pak mi přišlo, že by to bylo obdobné jako když na LinuxSoftu, nebo rootu dělají recenzi nové distribuce. ScreenShoty z instalce a po ní. Jediné co se mění je pozadí. To mi fakt připadlo ujeté.