Strana Změny: tentokrát TOP 09

Obrázek uživatele benzin@jabber.cz
Vložil benzin@jabber.cz, Út, 2009-09-08 15:35 ::

Lidé říkají, že na politické scéně se nic neděje, že jsou tam pořád ti samí, ale přeci…

Při každých volbách do poslanecké sněmovny se kromě staré čtyřky politických stran protáhne také jedena nová strana. Byly to strany: ODA, Unie Svobody (nevim jestli s DU nebo bez), Strana zelených a teď to má být nově TOP 09. Co vězí za chvilkovým úspěchem těchto stran? Jistě je to příslib nového větru do politiky, ale jistě také mediální zájem, který začne jedním průzkumem veřejného mínění a pak je již úspěch jistý. Konkrétně letošní objev roku TOP 09 se podle průzkumu veřejného mínění protáhla do poslanecké sněmovny ještě dřív než byla založena. To mimo jiné ukazuje jak mocná jsou média a průzkumy veřejného mínění a jak kvalitní hlídací psi demokracie jsou (hlídají ji aby neutekla mezi lidi).

Důvodem proč lidé tyto strany volí je touha po změně. Proto jim také říkám . Volí je aniž by četli volební program, pídíli se po dosavadním životě lídrů těchto stran, často ani přesně neví kdo je v těchto stranách. Volí je prostě protože nechtějí, aby jejich hlas propadl a je to jediná alternativa k těm čtyřem stálicím.

Nepíšu nic nového tohle už známe po dobu dvaceti let. Co ale zajímavé z jaké společenské vrstvy se rekrutují voliči , jedná se převážně o vysokoškolsky vzdělané lidi. Měli by to být lidi chytří s konzistentním názorem a ne jednoduše manipulovatelní. A přitom právě s nimi média manipulují nejvíce. To je to co mne zaráží.