Detailní popis počítačového problému

Obrázek uživatele mosquitoe@jabbim.cz
Vložil mosquitoe@jabbim.cz, St, 2008-07-23 20:11 :: | | | |

Upozornění: Tento text je určen pro začátečníky, ale i pokročilejší uživatele, kteří se chtějí obrátit na někoho zkušenějšího se žádostí o radu. Zejména pak těm, kteří se hodlají na něco zeptat mě, ačkoli jsem přesvědčením zarputilý linuxák.

Cílovou skupinou tohoto textu jsou uživatelé MS Windows 95, 98, Me, NT, 2000, XP. S Vistami jsem ještě neměl tu čest pracovat. Pro uživatele všech verzí a distribucí Linuxu, Apple (Mac OS) aj. je užitečná asi jen první část, jinak doporučím Google.

Obsah

  • Popis problému
  • Kde najít okénko
  • Základní programy
  • Vytvoření snímku obrazovky pomocí klávesy PrintScreen

Popis problému

Nejprve popište svoje počítačové znalosti. Jste-li řadová blondýna (znám totiž výjimky), začněte důrazným upozorněním. Totéž platí, neumíte-li otevřít Ovládací panely apod.…

Pište stručně a k věci. Nikoho nezajímá, jestli jste měl na stole čaj nebo kávu, jestli jste řešil se sekretářkou pracovní záležitosti nebo zrovna sledoval vedle v televizi fotbal. Nikoho obvykle nezajímá, jestli máte počítač na stole nebo pod stolem, co máte jako tapetu na monitoru nebo na zdi.

Sdělte všechno, co o problému víte. Vhodné je napsat několik naposledy instalovaných programů, před jejichž instalací se problém neobjevoval. Zkuste uložit několik snímků obrazovky, napsat seznam běžících procesů (nebo uložit obrazovku s jejich výpisem). Napište verzi systému (rozdíly mezi např. XP a 98 jsou značné); ta se obvykle zobrazuje při startu systému. Zjistěte svoji hardwarovou konfiguraci (tedy množství paměti, rychlost procesoru – po kliknutí pravým myšítkem na → „Vlastnosti“), zbývající místo na disku – otevřete „Tento počítač“, kliknete na C: pravým myšítkem a „Vlastnosti“.

Objevuje-li se chyba opakovaně, napište postup, kterým se k ní můžete dostat (neobjevuje-li se úplně náhodně). Pokud vás rádce požádá o zjištění něčeho dalšího o problému, neváhejte mu to zjistit, často jde při řešení problémů s Windows o pitomé maličkosti, které člověk někde přehlédne.

Kde najít okénko

Klikněte na tlačítko a na druhém místě odspoda by měl být onen program. Může se stát, že bude v nějakém podmenu (typu „Všechny programy“). Pokud ho ani po usilovném pátrání nemůžete najít, je pravděpodobně zakázané adminitrátorem, na něhož se obraťte dříve než na kohokoli jiného, protože nikdo jiný obvykle nemá kompletní přístup k systému.

Základní programy

Všechny tyto programy by měly mít odkaz v menu Start → Programy. Text v uvozovkách značí, co se má napsat do políčka okénka . Pokud se objeví chyba, říkající, že program nebyl nalezen, znamená to, že se onen program ve vašem systému pravděpodobně nevyskytuje.

Průzkumník
Spustit:
Slouží k prohlížení všech složek v systému.
Obsažen ve všech Windows (95 a novějších).
Poznámkový blok
Spustit:
Upravuje čistě textové soubory (nikoli Wordovské!)
Obsažen ve všech Windows (95 a novějších).
Malování
Spustit:
Provádí základní manipulaci s obrázky.
Obsažen ve všech Windows (95 a novějších).
Internet Explorer
Spustit:
Prohlížeč webových stránek (prostě )
Obsažen ve všech Windows 98 a novějších; pro Windows 95 bylo nutno dokoupit balíček , který ho obsahoval.
Wordpad
Spustit:
Editor textových dokumentů, základní formát souboru: RTF
Starší verze Windows ho obsahovaly, u novějších si s ním nejsem úplně jist.
Editor registru
Spustit: (!! nemá odkaz v nabídce Programy !!)
Editor systémových hodnot; obvykle je využíván pro opravy a diagnostiku systému. Vypadá podobně jako Průzkumník.
Obsažen ve všech Windows (95 a novějších).
Word
Spustit:
Editor textových dokumentů, základní formát souboru: DOC
Součást balíku MS Office.
MS Excel
Spustit:
Editor tabulek, základní formát souboru: XLS
Součást balíku MS Office.

Vytvoření snímku obrazovky pomocí klávesy PrintScreen

Klávesa PrintScreen, zkráceně PrtSc, PrtScr, se obvykle vyskytuje v pravém horním rohu klávesnice nebo někde poblíž, konkrétně hned vedle (existují výjimky). Spolu s tímto nápisem na ní bývá ještě „SysRq“, což je relikt z dob vzniku IBM PC a v drtivé většině případů již nic neznamená.

Postup
Stisknete klávesu PrintScreen a počkáte několik sekund (u zamrzlého počítače doporučuji několik minut).
Otevřete Malování
Stiskněte Ctrl+V
Pokud se objeví otázka, jestli chcete zvětšit původní obrázek, klikněte na Ano
Uložte obrázek ( → „Uložit jako“). Pokud lze vybrat formát souboru jiný než BMP nebo PCX, použijte PNG, GIF, případně JPG (tyto 3 se objevily tuším až ve WinXP).
Máte-li obrázek ve formátu BMP, je lepší ho zabalit do ZIPu, RARu či jiného balíčku (umíte-li to), aby vám později nezahltil připojení k internetu.

Závěr

Prosím všechny čtenáře, aby připomínkovali, jak jen to bude možné. Pokud naleznete nějakou chybu (zvláště pak gramatickou – za ty se předem stydím), ozvěte se, opravím.

A ještě odkaz na Wikipedii (anglicky) – stránka o , která mi přišla opravdu vtipná: