Kdo to poví: Qunu

Obrázek uživatele pihhan@njs.netlab.cz
Vložil pihhan@njs.netlab.cz, Čt, 2007-10-04 13:58 :: | | | |

Dnes jsem po dlouhé době obdržel pozvánku do místnosti Qunu. Protože asi ne kazdý z vás ví, co je Qunu, trochu napřed přiblížím, o co jde.

Qunu je znalostní systém pro poskytování rad expertů méně zkušeným uživatelům. V podstatě se jedná o to, že si zažádáte o exterta na dané téma, a pokud vám to něco najde, můžete požádat o radu. Už ta myšlenka je hezká, i když trochu pochybuju, že expertů bude dostatek vzhledem k počtu znalých a tazatelů.

Jak to všechno funguje. Prostě navštívíte web , a tam zadáte, na jaké téma hledáte pomoc. Pokud se na toto téma někdo zaregistroval, můžete ho konraktovat a požádat o pomoc.

Co je na tom hezké je, že se to děje v podstatě anonymně pokecat s jiným člověkem, aniž by jste si vyměňovali autorizaci nebo něco takového. V podstatě máte výhodu v tom, že pokud nechcete, ten člověk vás nebude prudit do té doby, než si ho dáte na ignore list.

Moc pěkné je i to, že tahle legrácka se dá používat bez webového prohlížeče, vystačíte si se solidním Jabber klientem, jako je například Psi. Prostě najdete prohlížeč služeb a do políčka server zapíšete qunu.com. Zobrazí se vám nějaké místnosti, kam jste zváni na poradní sezení. K dispozici máte jak hledání expertů na qury.qunu.com, nebo registraci a modifikaci vlastního profilu, pokud se také chcete stát poradcem na některá témata.

Zpracování je dobré, funkční, profesionální a přitom nepřeplácané. Prostě super služba, i když momentálně s nepříliš velkým rošířením.