Maskujeme chyby

Obrázek uživatele benzin@jabber.cz
Vložil benzin@jabber.cz, Út, 2007-03-06 08:40 ::

U open source projeků je zvykem používat několik nástrojů. Samozřejmě nějaký Version Controll System na kterém si stáhnete nejnovější verzi zdrojáků. Není se co divit, že u close source tohle není dostupné. Jenže to, že u drtivé většiny komerčního software není dostupný ani bag report a ani žádná diskuse ve které by se řešily problémy, už podivné je.

Když zkusíte s nějakou chybou např. z windows otravovat googl, většinou vám nic kloudného neřekne. Naopak když se pokoušíte o to samé u Linuxu nebývá najití odpovědi problém. No uvážíme-li o kolik je menší komunita v okolí l Linuxu, než Windows tak je to dost podivné.

Čím to může být způsobeno? No z části tím, že než položíme dotaz do diskuse, většinou se pokusíte zeptat známých. Já teda nemám žádného známého, který by pracoval s Linuxem, takže jediná šance je ta diskuse. Jenže nemám ani známého, který bi mi byl schopen poradit s Windows. Takže tím to asi nebude.

No co třeba hot-line? To je něco čím open source projekty skutečně neoplývají. Kdežte třeba Microsoft svoji hot-line mají. Tak dobrá, kdo z vás už zkusil na tohle číslo zavolat? Já to zkouším, sice už jenom ze sportu, ale zato pravidelně. Vznáším dotazy a nedostávám odpovědi. Teda občas dostanu odpověď, že tenhle produk je OEM a k němu není poskytnuta technická podpora. Na to jsem ale vyzrál, mám od každé verze windows jednu ne OEM, takže se můžu vesele ptát. Dvacet minut mně přehazují jako horký brambor, od hardwerářů k běžné technické podpoře až nakonec zkončím u systémáků, kteří mi do firmy pošlou autorizovaný servis. Pán který příjde má certifikát od MS, protože ví jak se windows přeinstalovává, tam jeho znalosti končí. Takže asi ani v hot-line to nebude.

Tak kde hledat důvod neexistence nějaké rozsáhlejší wikipedie, nebo fóra. Proč na stránkách microsoftu chybí takovéhle fórum? Sice tam mají informace pro IT odborníky, kde se dočtete k čemu je antivir (to je jako kdyby v informacích pro vychovatelky, bylo, že pleny koupí v obchodě), ale skutečné fórum pro administrátory úplně chybí.

Dostávám se k myšlence která vás již jistě taky napadla. Důvod je přeci jasný. Budete-li podporovat fórum na kterém se lidé baví jak opravovat chyby, jak je obcházet a předcházet jim. Tvrdíte tím, že váš software má chyby, které jste zatím neodstranil. Takže neexistence takového fóra je součástí maskovaní nedostatků vašeho software. To je dost pokrytecké.

Jsem přesvědčen, že kdyby MS podporoval chybové fórum došlo by k výraznému zlepšení bespečnosti jeho systému. A taky bz každá modrá smrd neznamenala reinstall celého systému. Bohužel tohle není připad poze MS.