Irák, aneb situace z mého pohledu

Vložil blackhawk@jabber.cz, Ne, 2007-01-28 17:37 ::

Skoro každý den večer ve zprávách, ať už na bulvární TV Nova, či vcelku objektivní České Televizi vídáme zprávy kde vyřvávají podívní lidé tmavší pleti jakýmsi chrochtáním. Ano, to jsou Iráčané.
Když se řekne Irák, ta přemýšlející část obyvatelstva si většinou vybaví zemi Blízkého východu kterou do poměrně nedávné doby vedl Sadám Husajn, pro jedny hrdina co udržel Irák pohromadě, pro druhé bastard který zavinil smrti tisíců „neviných“ lidí. V civilizovaném světě to většinou bývá ta druhá osobnost co je zmiňována. Ale co bylo bylo, teď je Husajn již pohřben, a zdá se že Irák drží momentálně pohromadě jen koaliční jednotky které tam operují. Díky médiím se většina lidí(zejména nezávislí všechápající pubescenti) domnívá, že válka proti terorismu byla jen záminka která dostala Američany do Iráku kde si hezky nasyslí ropu a zase tiše zmizí. Ať už to tak je nebo ne, mě je to jedno, vzhledem k tomu že přitom svrhli režim jednoho diktátora, který si to vícenež zasloužil.

Novináři se toho chytli také, a tak většinou v televizi vídáme pořvávající Sunity(mimochodem to jsou čirou náhodou ti co podporovali Sadáma), jak zlí jsou Američané, že ničí jejich zemi…Jenomže je to právě silná většina Iráčanů co je za přítomnost koaličních vojsk v Iráku a svržení Sadámova režimu vděčná. Inu čemu by jste dali přednost vy? Pocitu že se kdykoliv můžete někomu z vyšších kruhů znelíbit a ten vám pak ze života může udělat peklo, nebo že si nemůžete pouštět ani prachprostého papírového draka, prostě život jako v otroctví, a nebo plné svobodě? Já mám tedy jasno…

To že bohužel skoro každý den slyšíme ve zprávách o tom jak se odpálilo několik sebevražedných atentátníků a je několik desítek mrtvých či zraněných, to už je ta cena svobody, ovšem i to je zkreslené, a lidé pak z těchto zpráv nabývají dojmu, že jakmile v Iráku opustíte svůj dům, jste už vlastně mrtvoly.

Je pravda, že situaci můžou zhoršit dvě věci, a to za prvé způsob Husajnovy popravy, jelikož podmínky za jakých byl popraven a mnoho otazníů kolem popravy samotné rozhodně situaci v Iráku nezlepší. A za druhé američtí demokraté. Ti totiž nepřemýšlí nad svými činy a tak požadují stažení Amerických vojáků z Iráku. To je snad to nejhorší co mohou udělat. Pokud tam nebude dostatečný počet koaličních jednotek, zem nejspíš upadne do občanské války, což by rádoby pacifistům a těm „fuck off USA“ typům dozajista vyhovovalo, jelikož nepřemýšlí. Naopak chválím snahu George W. Bushe o vyslání dalších 20 000 vojáků do Iráku(z toho 16 000 přímo do Bagdádu), a sami Iráčané to jistě ocení také. Jenomže jsou tu právě ti američtí demokraté, kteří dělají špatné jméno demokratickým stranám po celém světě, což se mě, jakožto pravičákovi opravdu nelíbí.

Tisk(a média vůbec) se řídí heslem „Kdo nepíše proti USA, je out !“.