Temelín a Rakousko, odvěcí nepřátelé

Vložil blackhawk@jabber.cz, Ne, 2007-01-28 17:24 ::

Taky vám leze na nervy jak naši né zrovna moc oblíbení sousedé z jihozápadu neustále kritizují Českou Republiku kvůli JE Temelín, a ucpácají kvůli tomu hraniční přechody? Mně ano, a proto bych se k tomu rád vyjádřil.
Už je to nějaký rok co byla do plného provozu uvedena JE Temelín, a od té doby je z Rakouska slyšet jen neustále kritizování postoje České Republiky k životnímu prostředí. Každou chvíli Rakouští „vesničané“ postávají na hranicích s transparenty „Stop Temelin“ a blokují dopravu. Teď bych vážně rád věděl, co to má za smysl? Oni si snad najivně myslí, že kvůli pár vtipálkům zavřeme a zdemontujeme stavbu za několik desítek ba i stovek miliard korun? Možná by nám to mohli zaplatit ze svých platů, pak by se o tom možná i dalo uvažovat. Avšak jediné čeho tím reálně dosáhnou je, že se ještě více prohloubí už tak né zrovna vřelé vztahy mezi občany obou zemí. Proč neprotestovali již před únorem 1987 kdy začaly výstavby prvních objektů v areálu JE Temelín? Proč tehdy nestáli na hraničních přechodech se svými transparenty a neblokovali dopravu? Protože tehdá by do nich hraniční stráž tak maximálně napálila několik dávek ze samopalu a víc by se o to nikdo nezajímal. Za dva roky ale přišla revoluce, a za další dva se pak rozpadl Sovětský Svaz. V té době byla docela vhodná situace na to aby se Rakouská strana pokusila projekt JE Temelín zastavit diplomatickou cestou. A co se stalo? Nic, jen občasné tiché šeptání „zrušte Temelín“. Ale hlavní protesty začali až po dostavení Temelína a uvedení do zkušebního provozu. Také když jste si například sehnali povolení na stavbu domu, objednali jste si firmu která vám jej za nemalý peníz postaví, a na začátku stavebních prací jste si uvědomili že jste zapomněli nachat místo pro babiččinu zahrádku a tak jste si řekli že hodláte dům posunout o dva metry, ale napřed necháte onu firmu dům dostavět a až pak jim to oznámíte? Firma by sice byla ráda že má další zakázku, ale to už je teď nepodstatné.

Ovšem jako zradu z vlastních řad beru Stranu Zelených, kde nejmenovaná paní Kuchtová prosazuje uzavření Temelína(a není ze SZ sama) a co hůř, naléhá na Rakouskou vládu aby zažalovala právě kvůli JE Temelín Českou Republiku. To už je prostě drzost. Na druhou stranu zastavení plánované výstavby dalších dvou bloků JE Temelín, tak jak to plánuje ČEZ, což bych, vzhledem k tomu že již tak značná část energie vyrobená v JE Temelín určena na export, přirovnal k né zrovna zdařenému projektu mýtných bran.

Ovšem pokud Rakousko stále hodlá mít námitky k JE Temelín(jen podotýkám že splňuje snad všechny požadavky Mezinárodní Agentury pro Atomovou Bezpečnost), radil bych jium spíše se zaměřit na bezpečnost jejich lanovek, které představují větším nebezpečí než Temelín.