Změna smajlíků/emotikon v gajimu

Obrázek uživatele dosmanak@jabber.cz
Vložil dosmanak@jabber.cz, Út, 2008-01-22 18:59 :: | | | |

Vím, že pro mnoho lidí není nad čisté textové smajlíky, ale já mám rád když se v textu občas něco pěkného a barevného objeví. Původní smajlíky v Gajimu nejsou vůbec špatné, ale vadilo mi, že některá klíčová slova neumí interpretovat.
Rozhodl jsem se tedy smajlíky změnit a začal jsem klikat v nějakých nastaveních, kde jsem nic nenaklikal. Už už, jsem měl strach, že v Gajimu si smajlíky nezměním, ale stačilo se zeptat pana Googla.
Smajlíci jsou uložení v /usr/share/gajim/data/emoticons/ , nebo jinde podle Vaší distribuce. Já používám Ubuntu. K mému překvapení jsem tam objevil hned tři složky se smajlíkama a to: animated, static a static-big. V konfiguračním souboru ~/.gajim/config je řádek:
emoticons_theme = static
Hodnota této proměnné určuje jaká ze složek bude použita pro načtení smajlíků při spouštění gajimu.
V každé složce smajlíků je kromě jednotlivých obrázků smajlů také soubor emoticons.py .
V tomto souboru jsou zapsány znaky kterým se přiřazují smajlíci. Samozřejmostí je, že některé smajlíky mají více možností zápisu.

Já jsem si z domovské stránky Gajimu stáhnul balíček smajlíků psynova, Rozbalil jsem archiv do složky /usr/share/gajim/data/emoticons/, kde se vytvořila složka psynova. v cofigu jsem tedy místo static napsal psynova a bylo hotovo. Pozor, při úpravě configu musíte mít Gajim vypnutý, protože při vypínání si tam ukládá aktuální nastavení a vaši změnu by přepsal.
Jelikož mi chodí smajlík :-{}, který znamená :-*, ale nezobrazoval se mi příslušný obrázek, musel jsem do souboru emoticons.py příslušné složky přidat řádek, který znaku :-{} přiřazuje stejný obrázek jako :-*.
Věřím, že nebude vůbec žádný problém si smajlíky udělat sám a dát jim libovolná klíčová slova.
Doufám, že tento článeček někomu pomůže při tápání, nebo navnadí ke hrátám se smajlíkama a gajimem.