Obecní weby

Obrázek uživatele pihhan@njs.netlab.cz
Vložil pihhan@njs.netlab.cz, So, 2008-01-19 16:05 :: | | | |

Dneska, i když bych se měl horečně připravovat na zkoušky, jsem trochu brousil po webu. Začalo to tím, že jsem hledal web poskytovatele internetu, který už pravděpodobně neposkytuje. V jedné malebné moravské obci zvané Malhostovice. Pak jsem se různými oklikami dostal na web firmy Ycnega, která je jedním z lokálních internetových poskytovatelů. Nejsem u ní připojen, nemůžu posoudit její služby. Pravděpodobně ale svojí práci rozumí, i když o konkurenci baz.cz můžu říct to stejné.

Ycnega má lépe rozepsanou prezentaci a myslím si, že jako autoři řady webů vědí, co tak asi lidé slyšet chtějí, a to tam také píšou. Prostě asi umí působit na běžného člověka tak, že tomu strašně rozumí. No, to je jedno. První co mě hodně dostalo je, že poskytují nejlevnější tarif za 169 Kč bez DPH, s daní za 201 Kč za měsíc. Což je hodně malá cena. Jako rychlost k této ceně uvádějí rychlost 256 kb/s, což si myslím není na tu cenu vůbec špatné. Jako jediný háček ovšem píší, že linka není určená k trvalému stahování a v pracovní den se linka zpomalí po delší době stahování. Zpomalení se provede na minimální rychlost tarifu. Znamená to ale, že linka běhá i rychleji než stanovená rychlost? Že těch 256 kb není maximální, ale minimální rychlost? Mě by se teda nějaká skoro 512 kb linka za 201 Kč měsíčně líbila. Obvykle moc náročný nejsem, stahování provozuju minimálně. Není to až divné? Hlavně to tam nemají jasně uvedeno.

Doteď jsem si myslel, že nejlevnější v okolí poskytujeme my svým členům (jde o členský příspěvek, nikoliv tarif a nejde ani o běžnou službu zákazníkovi) my jako Sdružení Tišnet. No, asi bývávalo.

No, ale dostávám se k tomu, proč jsem vlastně začal psát. Totiž ze stránky ycnegy jsem se pár kliknutími dostal na stránky městyse Deblín (no, já bych použil obec, ale oni se titulují honosněji). Jak je asi jasné, autory webu je právě firma Ycnega.

To ale není důležité, myslím že je hodně firem, které umí dělat weby dobře. Nechci tady pět jenom chválu, firma je v podstatě konkurence, nicméně navštívené stránky nejsou nejhorší. Co mě ovšem zarazilo není ani tak to, že web obce vypadá docela rozumně. Že je udělán celkem moderně a že je v XHTML a CSS je doufám dnes už poměrně běžné. Ona obec je asi 8 km od mého bydliště a párkrát jsem tam byl na kole. Kromě toho, že tam vede křižovatka cyklistických stezek, nic speciálního tam nemají. I když je fakt, co bych tam asi tak zajímavého měl potkat, když o té obci vím minimum a zajímavosti do oka prostě nemlátí. Nicméně pointa je ta, že na webu je obec vylíčena jako idylický městys s mnoha zajímavými místy. Fakt je, že tohle je úkol prezentace obce a myslím, že se jí to celkem daří.

Pokud mě je známo, každá obec musí mít ze zákona svoji webovou stránku. No, značný počet obcí, zvlášť těch menších, postrádajícího nadšeného geeka s přebytkem času a chutí obci udělat solidní stránky, vypadá přesně podle toho, že to má za povinnost. Často je to takové nic neříkající cosi.

No, ale co tím vším sleduju? Největším problémem prezentací obcí je katastrofální neaktuálnost. A v tom vězí to, co mě na stránkách Deblína zarazilo. Stránky jsou totiž aktuální. Mají tam elektronickou podatelnu (no, posílátko emailu, podatelna je povinná ze zákona myslím), dokonce přepis rohlasových hlášení. Najdete tam aktuality, které jsou skutečně aktuální. Najdete tam i rozpočet a aktuální úředné desku. Prostě jako běžný občan bych tam našel ledacos, co mě zajímá, kdybych tam žil. Bohužel tohle je světlá výjimka.

Já totiž bydlím v obci zvané Předklášteří, která ač tu má barokně-gotickou památku, na kterou se jezdí dívat i zahraniční turisté, webovou prezentaci má celkem chudou. Když se totiž podíváte na , najdete poměrně slušně vypadající prezentaci. Sice to zrovna není výdobytek XHTML 1.0 a CSS řady 3, ale vypadá obstojně. Bohužel, tím to také hasne. Sice moderní standard webu není příliš důležitý, protože běžně používané prohlížeče stejně zvládnou i starší verze bez vážných problémů. Důležitější je ale samotný obsah, kabátek je jenom jeho dodatkem. Bohužel v případě mého bydliště to pravděpodobně fungovalo tak, že obec si koupila prezentaci, naplnila daty, a tím skončila. Bohužel tohle udělala před nějakými dvěma až třemi léty a na datech je to znát.

Teď po novém roce jsem se zájmem zjistil, že naše obec dostala jiný kabátek (ten co tam je teď). Vypadá trochu jinak než ten předchozí, i když je možná trochu škaredější než ten předchozí. Nicméně nabízí kofortní ovládání z prohlížečů Opera i Firefox, s nimiž měla předešlá verze se svými JavaScriptovými menu velké potíže. Teď už se ovládat dá celkem bez potíží.

Problémem ovšem je, že data zůstala do písmenka stejná. Co jsem se díval, všechno je při starém. Ano, i naše obec má aktuality! Bohužel aktuality naší obce byly aktuální tak před 2 lety. Součástí v obecních volbách bylo i něco udělat s obecním webem. Vím že nějaké kroky v tomto už podnikl, nicméně zatím jsou výsledky celkem slabé. Já chápu, že na úřadě nesedí lidé se zálibou v počítačích. Chápu také to, že aby data byla aktuální, obsluha to jednak musí umět obsluhovat a také musí mít čím to plnit. To je zdá se problém. Protože vyprodukovat texty na web není samo sebou. Ony se samy netisknou, samy nepíšou. Obrázky se samy neudělají. Na druhou stranu, texty úředních rozhodnutí jsou pravděpodobně přepisovány na počítači ve wordu, stačilo by copy&paste na web. Sice asi formátování nebude nic moc, ale lepší než nic to bude. Bohužel ani tohle se moc neděje. Prostě navštěvovat stránky naší obce je absolutně k nepotřebě. Nenajdete tam nic nového ani zajímavého. Hlavní problém na tom celém je, že je tam nachystáno velké množství kolonek a nabídek, ale prakticky ve všech najdete prázdno, případně něco velice starého. Pokud hledáte aktuální dění v obci, musíte se sbalit a pěšky obejít obecní vývěsku a plakátovací plochy v okolí. Na internetu je obec zcela mrtvá a pustá. Myslím, že i když nejsme velkoměsto, obec zas tak pustá není.

I když Předklášteří je pravda o dost menší než Deblín, rozdíl v úrovni prezentace je značný. Ovšem co jsem zatím zpozoroval, tak čím menší obec, tím víc je zcela závislá na případném nadšenci, který to může zachránit. Když není, tak se to samo neudělá. Příkladem může být i jedna nedaleká víska Heroltice (), kde aktuální informace celkem jsou, i když design není zrovna světový. Ale je fakt, že města, kde mají svého informatika, na tom bývají v tomto ohledu o dost lépe. Například blízký Tišnov s prezentací www.tisnov.cz získal myslím druhé místo v celostátní soutěži a myslím že oprávněně. Jenže to už je město kolem 10 tisíc obyvatel, a to už jsme pravda někde jinde.

Jak je na tom vaše obec? Chodíte na její webové stránky alespoň občas? Víte vůbec, jak vypadají nebo kde je najdete? Používáte je k něčemu, nebo pro vás také nic nového nepřinášejí?