Vyšlo nové Psi

Obrázek uživatele pihhan@njs.netlab.cz
Vložil pihhan@njs.netlab.cz, Ne, 2007-10-21 12:30 :: | | | |

Konečně jsme se dočkali dalšího vydání oblíbeného klienta Psi. Kromě pro běžného uživatele nepodstatného přepisu do Qt4 nepřináší nějaké světoborné změny, ale tiše a klidně vylepšuje možnosti již zadané.

Co mě potěšilo nejvíc je instalátor pro MS Windows. Proč zrovna Windows, můžete se ptát? No protože zrovna tenhle operační systém má drtivá většina běžných uživatelů. Jistě, u jabberu najdete asi mnohem lepší poměr linuxu nebo mac os x oproti windows, než je běžné v jiných sítích (Mimochodem, existují nějaké statistiky používanosti linuxu nebo MacOS na jiných IM sítích?). V praxi ale potřebujeme i běžné uživatele, aby se náš krásný jabber nestal pouze truc systémem proti

Co je na instalátoru krásné je, že je v češtině. To je opravdu krásný pokrok, a myslím že žádný jiný jabber klient tuhle vlastnost nemá. Respektive, běžně dostupné instalátory v češtině nebývají, rozhodně ne z oficiálních stránek. Pokud jsou, tak někde vytvořené nějakým nadšencem a člověk je velmi těžko najde. Psi konečně přináší pocit, že je to i pro čecha. Navíc už konečně nemusíte někde stáhnout a nakopírovat češtinu, instalátor ji má v sobě. Drobná vada na kráse je, že kontrola pravopisu je nastavená na angličtinu, i když máte české rozhraní. No ale nemůžeme chtít všechno, že.

Co umí nové psi dál? Konečně přináší podporu rožířených nastavení MUC, tedy skupinové diskuze. Už konečně můžete z Psi nastavovat moderátory, správce, umlčovat a vyhazovat nepohodlné členy. Co trošku chybí jsou záložky právě pro skupinové diskuze. Pro běžný rozhovor jeden s jedním taby fungují normálně a poměrně dobře, ale pro groupchat jsou až ve vývojové verzi 0.12.

Co považuju za převratnou událost je, že konečně po X letech přináší nějaký jabber klient možnost instalovat si program pro všechny uživatele na systému. Windows podporují solidní oddělení uživatelských účtů minimálně od Windows 2000. Přesto, najdete celou řadu instalátorů, které do účtu All Users prostě nic dávat nebudou, na nic se nezeptají. prostě vám to namlátí to nabídky uživatele, co to instaluje. To, že na systému je uživatelů třeba 6 je těmto instalátor úplně jedno, zbytek ať si to klidně hledá někde ve složkách Program Files. Navíc, běžného uživatele windows odrazují od toho, aby do Program Files chodil, že si může rozbít systém. Prostě pokud chcete mít aplikaci v nabídce start i u jiného uživatele, buď si to nainstalujete pro každého uživatele znova, nebo si ručně nakopírujete zástupce do All Users sami. Proboha už vyšla Vista, dávno je tu XP, Windows 2000 už nemá oficiální podporu. Přesto všechno, značná část freeware a open source programů není schopná se nainstalovat do celého systému, nejenom jednomu uživateli. No, a konečně jsem našel program, který tohle umí! A je jím nové Psi 0.11.

I když není nové Psi převratné, změn k lepšímu je určitě dost. Zmizelo například prohledávání pomocí iq:agents a používá se jenom Disco, což je celkem pochopitelné. Najdete už asi skutečně minimum serverů, které používají ještě staré iq:browse a podobné historické věci. Obecně přibyla podpora nových věcí, jako třeba caps přes presence. Psi podporuje i privacy listy, speciality jako user mood, user tune a podobné lahůdky, které ovšem asi žádný dnešní server rozumně nepodporuje. Přináší také o něco hezčí ikonky, ale to není alespoň pro mě nějak moc zásadní.

Nicméně na zabíjení času na hromadných diskuzích je zatím stále lepší Gajim, protože má prostě lepší systém záložek funkčních i u groupchatu. Ale uvidíme, jak se to vyvine dál. Na windows vyšla i nedávno Miranda 0.7, která taky mnoho pěkných vylepšení. Vypadá to, že se máme na co těšit. Doufám jen, že konečně spatří světlo světa funkční program s jingle, minimálně s podporou hlasové komunikace. Pokud možno i s podporou webkamery.