Nápověda chybí, chybí a chybí

Obrázek uživatele pihhan@njs.netlab.cz
Vložil pihhan@njs.netlab.cz, Pá, 2007-10-05 18:43 :: |

Zase jsem si jednou pročítal live na jabbim.cz, a chtěl jsem dát hlas. Potíž je, nevidím kde se to dělá. Nemůžu to najít. Přihlášený jsem. Problém tohoto portálku (ano, je to malé, tak portálek) je na většině místech to, že uživatel musí hledat, jak kde co udělat. Chybí přizpůsobení uživateli a přehlednější menu. Chybí ikonky na správných místech, kde by bylo jednoduše možné udělat nějaké věci. Přitom tam do očí bijí reklamy. Já vím, z něčeho se to platit musí. Ale taková zajímavá služba potřebuje spíš, aby se uživatelé rádi vraceli. Ano, možností má mnoho. Bohužel některé se složitě hledají.

Co mě chybí je nápověda. Snad na žádné straně nenajdete nějaký otazníček s vysvětlivkami. To se týká i jiných míst na jabbim. Když je uživatel ztracen, nenajde cestu zpět. Pokud to po chvíli nenajde sám, jediným řešením je útéct z té stránky. Je to škoda, na některých místech by to chtělo víc rozvést a trochu sjednotit. Přidat někam kolonku nápověda, nebo k pár místům dát bublinu s otazníčkem.

Problém taky je, kdo by to napsal. Je všeobecně známo, že programátoři píší nápovědu neradi. Možná je to i dobře, protože často ji nepíší dost srozumitelně pro běžného uživatele. Možná by nebylo špatné zkusit na wiki spáchat komunitní nápovědu, a na daná místa jenom namlátit odkazy na správná místa.