Bláznivé matematické úložky II.

Obrázek uživatele mosquitoe@jabbim.cz
Vložil mosquitoe@jabbim.cz, St, 2007-10-03 12:39 :: |

Ve volném čase jsem vytvořil další sérii příkladů na téma JETE. Stále platí, komu se to nelíbí, ať to nečte, autor neručí za přestupky ani trestné činy spáchané pod vlivem tohoto článku. Čtením souhlasíte s podmínkami využití: Úlohy můžete použít pokud:

  • buďto jste Jan Matějka…
  • nebo je nebudete jakkoli přeformulovávat nebo upravovat a zároveň uvedete jako autora mé plné jméno (Jan Matějka, zvaný Mosquitoe).

V Dolním Dvořišti probíhá blokády hraničního přechodu. Na místě se nachází 15 traktorů, 3 kombajny, 30 transparentů , 49 demonstrantů, 6 ovcí zatoulaných z blízkého statku, 2 očumující děti a 3 psi. Kolika různými způsoby se sem tito mohli dostavit, uveze-li traktor 3 demonstranty? Nutno počítat také, že místo 1 demonstranta se vejde 12 transparentů (nutno přivézt ze skladu), kombajn uveze 2 demonstranty.

Jednoho demonstranta, jeho 2 děti a 3 psy přivezla manželka Fordem Transit, rok výroby 1993, RZ . Kolik jí bude vyplaceno Jihočeskými matkami jako cesťák, když jela z Linze na hranice, pak zpět do práce (Linz, Bahnhofstraße 15), odpoledne pojede pro rodinu, do Vyššího Brodu do restaurace U Shnilého hroznu na večeři a pak rovnou domů? Výplata činí 5 centů na 1 km. Vzdálenosti: Linz – Dolní Dvořiště 56km; Dolní Dvořiště – Vyšší Brod 13,5km; Vyšší Brod – Linz 41,5 km.

Kolik dostane ČR na DPH, utratila-li tato rodinka celý cesťák ve Vyšším Brodě za večeři? DPH 5%, kurs 29,83 Kč za 1€.


Hrubou chybou by bylo opomenout kamiony čekající na hranicích, Za předpokladu, že hraničním přechodem denně (tj. za 24h) projede průměrně 1500 kamionů, jaký byl ušlý zisk?

Blokáda trvala 9.00 – 17.00 CEST, každý kamion spotřeboval čekáním a popojížděním 1l nafty, cena 22,37 Kč/litr. 10% kamionů nedojede včas a řidiči přijdou o odměny (11 374Kč čistého). Někteří řidiči (asi 35%) byli informováni, blokádu proto objeli přes Znojmo nebo jiné hraniční přechody.

Bonus: Jaký hluk čekající kamiony způsobily, jestliže všichni jejich řidiči troubili na klaksony, hluk vydávaný 1 klaksonem 74 dB?